Mina bästa tips för växter på vintern!

Mina bästa tips för växter på vintern!

OJ så länge sedan vi tittade till mina växter! Det kan ju vara lite klurigt det här med växter under vinterhalvåret, speciellt alla exotiska växter hemma hos mig som egentligen skulle vilja bo i en regnskog. Här kommer lite tips, trix och bilder på sånt som funkar hemma hos mig. Mina bästa tips för växter på vintern!

Dessa har fått stå på fönsterbrädan och mogna. Det är physalis som jag odlade på balkongen i somras.

Flyttade in hela plantan och den klarade sig ganska länge innan den fick löss. Då slängde jag hela alltet men åt upp de frukter som mognat.

Den enorma monsteran har fått ett nytt blad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alltså på riktigt så är detta så galet. Den är ca 60 år gammal och föder nytt på vintern!

En annan monstera, en variegata, med vita blad mår inte lika bra som den stora.

Men ändå har den skjutit ut en ny rulle med ett blad,

Tyvärr är dessa ganska kluriga på de vita ställena som lätt bränns. Och om den inte bränns så blir det brunt av den torra luften.

Bananplantan har också börjat bli brun i kanterna, mycket värre än på bilden. Det vanligaste felet vi gör med våra krukväxter på vintern är att vattna för mycket. Dom vill gå i vila och kan inte ta upp allt vatten dom får, så därför blir bladen gula eller de börjar ruttna.

Elefantöronen tappar ganska många av sina blad just av samma anledning.

Denna var ganska mäktig vid foto-tillfället men har kanske hälften av bladen kvar nu.

Den här fina vet jag inte vad den heter, men den strök med när jag var borta över jul och nyår. Det kan man ju iofs förstå eftersom det var nästan tre veckor.

Här har vi en skvallerranka som verkar trivas helt ok ändå. Den är inte lika intensivt lila och silvrig som på sommaren, men det får vi leva med.

I köket har jag en växtlampa som hjälper de små liven under vinterhalvåret. Jag har en passionsblomma som slingrat sig över hela taket men som också tog mycket stryk i julas, hoppas den kommer tillbaka.

Här kommer mina bästa vinter-växt-tips:

  • Vattna mindre! Både mindre mängd och mer sällan. Istället kan man spraya växterna för att öka luftfuktigheten.
  • Bladen längst ner blir gula = övervattning! Låt växten torka ut, gärna på tidningspapper
  • Svarta fläckar = för kallt. Flytta växten till varmare ställe och bort från drag.
  • Om bladen får hål mitt i och bleknar = för mycket direkt sol, flytta längre in i rummet. Vintersolen är stark som ni vet!

3 thoughts on “Mina bästa tips för växter på vintern!

  1. Jag fyller gärna mitt hem med gröna växter, ibland har jag kanske lite för många, hehe. Men har svårt att få vissa att leva länge. Jättebra tips det där om ”vintervilan” Ska vara lite extra försiktig med vattningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *