Kvinnodagen! ♀

Kvinnodagen! ♀

 
 
Den internationella kvinnodagen är här. Idag hyllar vi de kvinnor som kämpat för oss, vi förenar våra röster och ryter ifrån mot all världens orättvisor! En dag som INTE handlar om gratulationer, utan om historia och kamp. Kanske extra viktigt idag när en viss man styr västvärlden och inför lagar som gör att vi backar tillbaka i tiden. Kan inte ens föreställa mig hur det känns för alla kvinnor som kämpat före oss.
 
Om någon funderar på att säga ”Grattis” till en kvinna idag tycker jag ni ska tänka om. ”Grattis för att du har äran att stå ut med sexuella trakasserier, grattis för att männen tjänar mer pengar för samma arbete, grattis för att du inte har rätten till din egen kropp”.
 
Alla vet inte VAD ett sexuellt övergrepp/våldtäkt innebär. Det behöver inte utföras av en ful gubbe i en mörk gränd utan kan lika gärna utföras av en nära vän. Ett nej är alltid ett nej! Den lagstiftning vi har idag gör det nästintill omöjligt att fälla män som utför sexuellt våld på kvinnor. Lagen är utformad av män för män. Offret skuldbeläggs fortfarande efter att ha blivit utsatta.
 
Och ja, okej, det är INTE ALLA MÄN!  DU kanske inte våldtar, DU kanske inte är sexist men vad gör du för att bryta mansnormen? Om du står där tyst är du också en del av problemet, inte lösningen. ”Killar är killar”, är den mest patriarkala frasen en kan säga för att slippa ta ansvar. 
 
Dagen till ära har Västerbottens-kuriren gjort en intervju med mig om mina broderier och feminismen som inspirerar till min konst, klicka här för att läsa den!
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *