Filmtips på bio!

Filmtips på bio!

 
Igår gick vi till Tellus i Midsommarkransen (bästa biografen) och såg  Amanda Kernells Sameblod. SOM jag längtat efter denna film alltså! 
 
Den utspelar sig i västerbotten på 30-talet och speglar samerna som gick i nomadskola. En film som berättade så mycket mellan raderna utan att dialog eller monolog behövdes. Inga överdådiga landskapsvyer eller klyschor utan bara SÅ mycket mer. En personlig historia istället för ett facit över ”hur det var”. Kärlekshistorian som skildras är egentligen inte mellan sameflickan som träffar stilig Uppsalabo utan kärleken till sin syster.
 
Att dessutom få se denna film tillsammans med Carro var stort. Hon kommer från trakterna och kände igen nästintill varenda vy. Hennes barndomshem skymtade till och med i en scen. 
 
Det här är inte bara en bra film, den är viktig för att samhället ska få kunskap om vad samerna varit utsatta för och fortfarande utsätts för. Filmen påminner om ett språk som håller på att dö ut. Deras mark exploaterades, tron togs ifrån dem, och huvuden blev mätta i rasbiologins syfte. 
 
Äh, jag ska inte berätta så mycket om handlingen eller hur starkt jag brinner för same-frågan!
Se den bara, lova!

0 thoughts on “Filmtips på bio!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *