Kläder, stil och lärarjobb

Kläder, stil och lärarjobb

 
– Vad fina kläder du har fröken, du ser ut som en prinsessa
– Öh, du passar fett bra i lugg
– KarolineKarolineKaroline, varför har du hår under armarna!?!?!?!?!?
– Vilken mascara använder du?
– Alltså, är din kjol egentligen en matta?
 
 

Som lärare får man höra en del från sina elever. Jag undervisar förskoleklass upp till fyran i musik och det är många härliga kommentarer varje vecka. Min hjärna reflekterar och analyserar om jag verkligen gav det bästa svaret på den där frågan, om jag verkligen skulle ha sagt så där, om jag blev för arg på den där lektionen och om jag kunde ha förklarat bättre.
 
– Varför har du så konstiga kläder fröken? Ja, vad ska man egentligen svara på det?
 
 
– Jag tycker inte mina kläder är konstiga, jag tycker dom är fina.
– Vaddå konstiga? Dom är väl inte konstiga än någon annans?
– Jag har ju kläder i alla fall, tänk vad många människor som inte har det.
– Javisst är dom konstiga, så här klädde man sig för sextio år sedan.
 

Jag klär mig inte i klänning och har lagt hår varje dag, långt ifrån. Lika ofta går jag till jobbet utan smink, med fett hår, jeans och tshirt. Ett aktivt val. Någonstans vill jag visa att man inte behöver anstränga sig för att vara fin, att man är precis lika fin och bra vad man än har på sig. Samtidigt vill jag visa att det är ok att sticka ut, att man inte behöver se ut som alla andra. För mig är kläder konst, ett sätt att uttrycka sig och utlopp för min kreativitet. Men aldrig att jag klär mig för någon annans skull, det är bara för mig.
 
I skolan försöker jag tänka på att inte kommentera elevernas utseende på något sätt, eller i alla fall inte lägga någon värdering i det. Istället för att säga ”vilken fin tröja du har” kanske jag säger ”den där tröjan såg varm och skön ut”. Men det är svårt, svårt att visa att det inte är viktigt med utseende samtidigt som jag vill visa att annorlunda är fint.

0 thoughts on “Kläder, stil och lärarjobb

  1. Men JA! Underbart att du reflekterar över sådana saker. Om fler kunde vara lite försiktigare med vad hen slänger ur sig så tror jag att vi skulle kunna vara ett mycket mer accepterande samhälle. Keep up the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *