Ulligt och gulligt

Ulligt och gulligt

 
Jumper i ull från 40-talet, fin vid första ögonkastet men inte lika fin efter att man läst detta. Hoppas 40-talsfåret levde lycklig i en stor hage och fick godis samtidigt som de rakade av ullen. Hoppas också de höll fåret med mjuka händer och att fåret fick springa och leka utan sår från processen. Bekanta till familjen har får och där njuter de gulliga djuren av att bli rakade, få bort tovor och bli ompysslade. Synd att det inte är så överallt!
 
 

0 thoughts on “Ulligt och gulligt

  1. Men så fruktansvärt! Det gör ont i själen att se sådant och veta att det finns människor som gör detta, helt ofattbart. Hoppas jag med att din fina kofta kommer från betydligt bättre förhållanden. Du är fin! <3

  2. Riktigt vidrigt är det. Australien har fått mycket kritik de senaste årtiondet och förhoppningsvis kommer de att börja följa andra djurvänliga metoder för att kunna behålla sina får. Bättre att köpa av farmare och affärer som vet var deras ull kommer ifrån och hur den behandlas istället för att bojkotta det helt.

  3. Det stämmer att mulesing är grymt men då är det ju utmärkt att köpa ullkläder second hand. Då den är så gammal är det stor chans att ullen är svensk och då blev åtminstone inte fåret utsatt för mulesing och om vi talar 40-tal så är det nog stor chans att de levde ungefär som dina bekantas får. Min mamma växte upp på en bondgård på 40-talet och de skötte fåren som dina bekanta och de slaktades hemma så inga transporter.

  4. Åh, vad fin kofta! Jag tror du kan vara lugn för det där med ullen i den. Är nog mindre risk när man köper second hand från 40-50-talet. Det är de moderna ullsakerna man ska vara återhållsam mot. Eller köpa ull som är från Scandinavien där vi har helt andra förhållanden. Fast det gäller ju förstås allt som har med djur att göra att man får vara noga med ursprunget. Det är ju inte så trevligt att köpa dunkuddar från Ikea där man rykt bort dunet medans de stackars fåglarna levde, eller ännu värre de där angorakaninerna som fick sin päls bortryckt för att HM skulle få sina koftor till bra pris. Vidrigt är vad det är, man får helt enkelt köpa allt second hand för att vara på den säkra sidan. Eller skaffa kaniner och får och spinna sin egen ull 😉

  5. Nej vad hemskt 🙁 frågan är om det är så även om man köper en dyrare tröja? Önskar att det fanns mer fint ekologiskt..får bli lite vintage kläder istället 🙂

  6. All textilindustri har sina nackdelar då den en av de giftigaste industrierna. Sen kommer detta också med djurplågeri såklart in i bilden. Det är svårt att veta vad man ska köpa, såg filmen Planet Money Makes a T-shirt, och i den framkommer att 90% av den bomull som odlas i USA kommer från genmodifierade frön, heller ingen rolig vetskap. När det kommer till ekologisk bomull så är det ju också mycket humbug kring detta. Såg en dokumentär, kommer ej ihåg namnet men den handlade mycket kring HM, där det framkom att det säljs mer ekologisk bomull än det produceras. Ja den matematiken är ju skrämmande såklart. Det finns således många där ute, om man får tro filmen, som i tron av att de köper ekologisk bomull får något annat. Men inget av detta är ju nytt och din 40-tals kofta är nog "is good as it gets" för tillfället. Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *