#metoo

#metoo

Jag har inte träffat en enda kvinna som inte har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Att människor inte redan har kännedom om detta problem är synd, men det har ingenting att göra med att kvinnor inte har informerat tillräckligt om det förut. Förklaringen är den enorma patriarkala tystnadskultur som råder. Alltså män med makt, män som tagit sig friheten att hålla tyst. Män som håller varandra om ryggen.

Det som sker nu, att våra flöden fylls med hashtagen #metoo och att kvinnor talar ut om män som våldtagit och utnyttjat dem, är ett stort steg. Vi skriver för att uppmärksamma problemet, inte för att lösa det. Det är ni män som måste agera nu! Den lagstiftning vi har idag gör det nästintill omöjligt att fälla män som utför sexuellt våld på kvinnor. Lagen är utformad av män, för män.

Min pojkvän skrev detta på facebook efter att ha läst att hans kompis (kvinna) undrade varför inte män skrev stöttande kommentarer eller ens like:ade #metoo-inläggen.

Jag borde inte vara förvånad över att många kvinnor postar #metoo, så ser tyvärr samhället ut. Ändå blir jag förskräckt när fler och fler vänner i flödet har det som status. Istället för ansiktslös statistik blir det enskilda personer som blivit utsatta. Jag hade någon naiv idé om att sådant händer andra, inte dem jag känner. Tyvärr verkade jag behöva att alla ni delar offentligt att det hänt för att fatta. Tack för det ni gör.

Nästa steg är att förstå hur jag själv bidragit till det här, och därmed vad som kan göras annorlunda.

 

Alla känner en utsatt men ingen känner en utövare.. eller? Jag tror att män är så inne i den patriarkala strukturen att de inte ens ser när det sker ett övergrepp. Kan det vara så? Det är dags att börja tänka efter nu. För varje gång en kvinna skriver #metoo borde det ju finnas en man som kan berätta om övergrepp han gjort sig skyldig till!

Jag vill se fler män visa solidaritet och vilja att lösa problemet. Män som grupp är inte skyldiga, men kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet.

Vad gör du som man för att bryta mansnormen? Vad gör du för att motarbeta och åtgärda problemet? Om du står där tyst är du också en del av problemet, inte lösningen. Var är era berättelser om era utförda övergrepp eller alla de gånger ni passivt stått bredvid och sett på när vännerna gått över gränsen?

Markera, samtala och dela med er på #ihave-taggen (men låt det inte ta fokus från problemet genom att normalisera eller förringa övergreppen).

2 thoughts on “#metoo

  1. Jag är 66 år gammal och kan säga att jag aldrig blivit sexuellt trakasserad. Inte som jag uppfattat eller tolkat det.
    Men vi ( många yngre deltog) diskuterade det på jobbet häromdagen, hur enkelt det är att ”sätta dit” en man. Gå ihop några kvinnor, anmäl eftersom, ord mot ord. Vad kan han göra?
    Vet inte om det förekommer, men det är inte otroligt.

    1. WOW! Vad glad jag blir Stina, att du aldrig blivit utsatt! Du är nog den första jag pratar med som aldrig blivit kränkt/tafsad på eller hotad på detta sätt. Roligt att höra verkligen! Som du säger så är det nog det bästa sättet, att ”gå ihop” och anmäla. Det viktigaste, tror jag, är att upplysa om VAD sexuella trakasserier är. Många känner skam, vågar inte berätta osv. Heja oss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *