Växterna i mitt hem

Växterna i mitt hem

Nu är det dags för växt-inlägg här på bloggen igen! Jag tog tag i det här med omplantering förra helgen och dessutom har jag varit på växt-kurs. Så nu kör vi!
 
Nu är det ju nästan vår, ljuset kommer tillbaka och växterna går ur sin vintervila. HURRA! Ny jord och större krukor var mitt fokus och detta gör jag för att dom ska växa sig större och må bra. Mars – april är tillväxtperiod.
 
En sak jag lärde mig på växtkursen var att en ska vara konsekvent med vattningen. Du kan doppvattna, vattna på fat eller vattna ovanifrån. Dock ska du göra på samma sätt varje gång så rötterna vet hur de ska växa. Det är också viktigt att vattna med rumstempererat vatten, annars kan de få köldskador eller få brända rötter. I stockholm är det ganka hög kalk-halt i vattnet (det kan bli vita lager på jorden), då går det att låta vattnet stå en stund i vattenkannan så sjunger kalken till botten.
 
Innerkrukor ska tydligen vara viktigt men ska jag erkänna så struntar jag oftast i det. Däremot la jag ett rejält lager leca-kulor i botten på varje kruka nu. Detta för att inte råka övervattna så rötterna ruttnar.
 
Jag slängde också ca fem växter i komposten då de helt enkelt inte klarat vintervilan! :/ Till exempel fick jag slänga min älskade bläckfisk-pelargon som jag haft i så många år. Samma sak med mitt chiliträd som flyttat med mig i de tre senaste lägenheterna. 
 
Här har vi tre växter som gillar direkt solljus! Banan-planta, avocado och fönster-monstera.
 
Här växter mina små under växtlampa. Paprika, chili, tomater, melon, physalis, litchi, dadel och fikon.
 
Jag satte alla trötta elefantöron i samma kruka nu. Har haft så många men lyckas aldrig. Skotten jag gett bort till Carro och Jenni däremot är helt enorma.
 
 

0 thoughts on “Växterna i mitt hem

  1. Så himla fint att få kika in på växtligheten hos dig! Jag köpte ny planteringsjord idag så någon dag i veckan ska mina plantor också få nya krukor och bättre jord. Ser mest fram emot att se avokadoträdet som nu är någonstans runt 60 cm högt växa sig ännu starkare efter en omplantering!

  2. Växtkurs! Vilken bra idé – ska genast kolla upp om det finns någon här i närheten jag kan gå på. Ser hur livet sakta lämnar mina sticklingar, min mårbackapelargon som jag tagit med från Sverige har redan lämnat jordelivet (så att säga).

    Din palettbladsplanta är ju helt otrolig! Beskär du den något?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *