DET STORA VÄXTINLÄGGET – MINA BÄSTA VÄXT-TIPS!!!

DET STORA VÄXTINLÄGGET – MINA BÄSTA VÄXT-TIPS!!!

Nu tänkte jag ge er mina bästa växttips! Jag är ingen expert och jag kan ha fel eller bristande kunskaper i mycket, men här är det som funkar för mig. På bilden ovan ser vi min Mostera obliqua. Jag gillar gröna växter, inga överdådiga blommor utan mer bladen i fokus. Gröna växter renar dessutom luften.
 
 
Vattning.
Jag går igenom och vattnar mina växter en dag i veckan. Vissa behöver bara varannan vecka och vissa behöver flera gånger i veckan, men de får extra mycket kärlek på söndagar. Känn på jorden en bit ner! Jag tänker också utifrån årstider. Vinter = vila, vattna sällan, ingen näring. Vår = Näring, vattna oftare, omplantering.
 

En del växter, till exempel palettblad och chili behöver mycket vatten. Då använder jag mig av bevattningsbehållare. Dessa fyller jag med vatten och sticker ner i jorden. På så sätt är jorden alltid fuktig och växten tar det vatten den behöver. Fyller på var fjärde dag ungefär (eller när jag kommer ihåg). Köpta på Lagerhause för 49:- styck.
 
En annan smart grej är att öka luftfuktigheten under vinterhalvåret. Luften är väldigt torr då och element med mera gör att växterna torkar ut. Detta kan leda till ohyra och döööööd. Jag ställer några fina glasskålar på fönsterbrädorna och fyller med vatten. Vattnet dunstar och växter tar upp fukten utan att bli övervattnade. Vissa växter sprayar jag med vatten också för att tillföra fukt till bladen. ”Ulliga” blad och elefantöron vill inte ha spray. Alla växter får också ett svep med en fuktig trasa ca en gång i månaden för att få bort damm och annat som gör det svårt för bladen att ta till sig fukt.
 
Näring
Om en inte vill köpa näring kan en använda kaffesump eller vattnet från kokt potatis, ägg eller grönsaker. Finns massa mineraler kvar i vattnet. Vet att en del som använder menskopp också vattnar med mensblod som de blandar ut med vatten.
 
Vatten och placering
Min grundregel för placering och vattning är ganska enkel.
Tjocka blad – vattna mindre
Tunna blad – vattna mer
Ljus grönfärg – sol
Mörk grön – skugga
 
Sticklingar och odling
Sticklingar går att ta från de flesta växter. Klipp av en stump längst ut under ett bladpar och sätt i vatten. Ofta får de då rötter och går att planteras i jord. Låt gärna sticklingen ligga och torka till sig lite innan du sätter ner den i vatten, annars kan den ”blöda” ur såret och ruttna istället. Pelargoner brukar jag däremot sätta direkt i fuktig (inte blöt) jord, upplever att de lätt ruttnar i vatten.
 
 
Jag brukar testa att rota frön från ca allt jag äter. Fikon, litchi, dadlar, citron, apelsin, mango, avocado. Jag lägger dem i ett hushållspapper, sprayar vatten och försluter i en fryspåse. Sedan placerar jag påsen på ett element. Tomat, paprika och mindre frön och kärnor lägger jag direkt i jord, sprayar vatten och sätter plast med hål över.
 

 
Växtbelysning
De växter som inte är ”gjorda” för vårt icke-tropiska klimat brukar jag ge lite hjälp på traven. Jag har en växtlampa från Claes Olsons som jag hängt under en stringhylla. Här brukar trötta vinterväxter få turas om att vara på växt-kollo. Avocado, bananplanta och småttingar som inte växt till sig för att klara vintern eller allmänt hängiga växter får turas om att stå här.
 
En annan tumregel jag brukar gå efter är det här med krukor. Vill du ha en stor växt – plantera i stor kruka. Men chocka den inte från mini till jättekruka på en gång. Och vänta till våren så den inte behöver flytta mitt i vintervilan. Den här jättepalmen har en kruka på 40 liter.
 
Sammetsblad.
 
Trollhalsband.
 
Hoppas ni gillade tipsen eller blev lite inspirerade i alla fall. Hojta gärna till om ni har åsikter eller fler växt-tips!
 

0 thoughts on “DET STORA VÄXTINLÄGGET – MINA BÄSTA VÄXT-TIPS!!!

  1. Åh vilket härligt inlägg! Har precis planterat massor själv och är spänd på hur det ska gå (kanske dumt i februari iofs?) och det har redan kommit upp lite dill i en kruka 😀 Tycker du att växtlampan hjälper? Har själv funderat på att skaffa en men inte kommit till skott.

  2. Hur bra inlägg? Känns som att du har sån bra koll, ändå. Själv insåg jag att min mårbackapelargon som jag tog med från Sverige i somras inte klarat sig. Alltså, stjälken hade typ ruttnat nerifrån och upp och inifrån och ut? Eller fått svamp? Jag vet inte. Blev så himla ledsen men försökte ta sticklingar. Fast sen satte jag dem i vatten och läste först efteråt på en massa sidor att det är fel. Det får bli en tripp till ett plantcenter imorgon. Bra tips med alla fröer och kärnor! Blir allt lite sugen på att testa. Mot bättre vetande 🙂

  3. Kokvatten från potatis och grönsaker är jättebra förutsatt att man inte saltar i vattnet när man kokar. Ingen växt mår bra av en massa salt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *