Hur en kommer igång med sitt muciserande!

Hur en kommer igång med sitt muciserande!

Jag fick en sån himla bra kommentar till detta inlägg från en bloggläsare. Så nu tänkte jag att vi kunde prata om HUR gör en för att komma igång och spela?
 
” Vilken inspirerande lista (eller, kanske svaren mest som är inspirerande)!
Jag har följt din blogg i fler år än jag kan komma ihåg och var alltid så imponerad (och smått avis) av musikens ständiga närvaro i ditt liv. Själv sitter jag i startgroparna och vill så mycket i så många olika riktningar (musikaliskt) att jag inte vet var jag ska börja. Om en nu inte har en massa kontakter från musiklinjer osv, hur ska en då göra för att komma igång och få kontakt (särkilt inom jazz och swingvärlden då)? Det är kanske något du skulle vilja skriva om? Lite tips för oss som vill musicera mera? ”
 

Först och främst vill jag bara säga att passion väger högre än prestation. Alla gånger! Det är inte så att de ”duktigaste” musikerna är de som det går bäst för! Hatar att mäta skills i musik, för mig handlar det om känsla och hur en förmedlar känslor.

 
Här kommer mina tips;
 
1. Är du under 18 år? Har du aldrig spelat förut? Har du spelat mycket förut? GÅ POPKOLLO! Här är världens bästa grej för att träffa andra spelsugna tjejer och lära sig massor. Såväl som nybörjare som erfaren. Är du över 18 år? Gå popkollo madame!
 
2. På facebook finns jättemånga grupper för att komma i kontakt med andra spelsugna! Här kan en hitta band att vara med i eller dra igång egna projekt i just sin stad. Några förslag på grupper jag själv är med i – Jag är kvinna och musiker, Musiker söker musiker, Band & musikerförmedling – Umeå. Men som sagt, sök grupper för just din stad eller stil.
 
3. Gillar du jazz? Gå på jazz-jam! I Stockholm finns flera jam-tillfällen. Jag brukar gå på syltklubbenChicago till exempel för att sjunga och träffa nya musiker. Högt och lågt, gammal och ung. Alla är välkomna! Det var även här som jag träffade Pontus som driver Dr Pam with friends för första gången. Jag sjöng några låtar och han frågade om jag ville vara med i deras band! <3
 
4. Gå med i ABF, BD pop, eller annan förening för hjälp med replokaler och gigs. Här kan en söka stöd för produktion, marknad och utbildning även.
 
5. Har ni repat in några låtar? Boka gigs! Eller spela på gatan. Nu är det ju bara att köra! Ring närmsta pub och fråga om ni får komma och spela.
 
6. Gå ett år på folkhögskola! Om du har chansen, gå ett år musikfolkis. Det är det bästa jag gjort för mitt musicerande. Det finns massor i Sverige med olika genreinriktningar och är CSN-berättigat.
 
7. Bara kör! Det är bättre att göra någonting än ingenting. Gå med i en kör, starta ett band med några kompisar, gå med i en musikförening, hitta en studiecirkel eller sök en kurs eller utbildning. Se vart det leder.
 
 
Har ni fler tips? Fyll på i kommentarsfältet så skriver jag in dem här också! Vill du hitta någon att göra musik med? Kommentera med din mejladress i detta inlägg så kanske någon annan också gör det! 🙂 Musik är livet!

0 thoughts on “Hur en kommer igång med sitt muciserande!

  1. Så himla bra inlägg! Jag söker gitarrist! Är själv sångerska och Singer-songwriter och planerar att spela in en EP i vår. Söker en gitarrist (kan du spela piano/lägga stämmor/fler instrument är det såklart ett toppenplus men det är i första hand gitarrist jag är ute efter) och har gjort det ett tag.. Hoppas på att hitta nån här eller om någon kan tipsa om någon? Maila mig på Wermelin.lisa@gmail.com. Puss och tack!

  2. Åh, vad roligt att det blev ett helt inlägg! Jättebra tips, kanske särskilt för den som är ung och bor i Sverige. Tyvärr träffar inget in på mig, men blev ändå pepp. Pepp på att ta mig själv i kragen och "bara köra".

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *