Luciaveckan och mina tankar kring ett inkluderande luciatåg

Luciaveckan och mina tankar kring ett inkluderande luciatåg

 
Hej hopp då var det måndag igen! Den här veckan är speciell för det är lucia på lördag och vi firar på fredag i skolan med en stor konsert i Adolf fredriks kyrka. Jag är förkyld och har knappt någon röst, men ska ändå ta mig igenom alla rep inför detta. Tur att det är eleverna som ska sjunga och inte jag. Förra året skrev jag en artikel kring lucia och genus, jag har arbetat lite mer på den i år och hoppas ni vill läsa! Berätta gärna vad ni tycker!
 

 
I mitt luciatåg exluderas ingen!
 
Snart är det lucia och många musiklärare har precis som jag övat och planerat detta i flera veckor med eleverna. Jag tycker om traditioner, historia och att ha ett tydligt mål med min undervisning. Jag kan få in många betygsgrundande moment på ett spännande sätt och eleverna tycker det är roligt.
 
Men sen kommer vi till genus-pedagogiken i frågan om lucia. Kan en kille va lucia? Får en flicka vara tomte? Hur ska vi ställa oss till detta? Självklart är mitt svar, ingen ska bli bortvald på grund av sitt kön. Ingen ska bli fråntagen rätten till att vara med i lottningen. MEN, oj vad många som inte håller med mig i denna fråga har jag märkt. En del menar att lucia är en tradition och traditionen säger att lucia var en kvinna. Då måste vi också ha en kvinna i vårt luciatåg. Då brukar jag hänvisa till att läsa på lite, för visste ni att luciatåget bestod av män på 20-talet? 
 
Pepparkaksgubbar, pepparkaksgummor, tomtar och tomteflickor diskuteras som aldrig förr och jag frågar mig bara; varför GÖR vi kön av allt detta? Måste en pepparkaka ha ett kön? Jag trodde vi gjorde detta för eleverna? Så i ”mitt” luciatåg får barnen själva välja, alla beslut tas genom elevdemokrati.
 
En annan härlig och fräsch kommentar till varför vi inte ska ha en pojke som lucia är; ”Nej men alltså vi vill ha ett seriöst luciatåg. Inget spex”. Ja just, förlåt mig, spexet sitter ju i snoppen. Glömde det. För några veckor sedan fick jag också kommentaren ”Men du som säger att pojkar ofta tar så stor plats, ska vi inte ha en flicka som lucia då så hon får platsen och stå i centrum”? Då tänker jag, vilken plats är det denna flicka ska få? Platsen som lucia där hon ska stå tyst, lugnt och vara vacker? Är det den platsen flickan behöver?
 
Sen finns det många som klappar sig själv på axeln av just den anledningen att de har valt en pojke till lucia. Wohoo, kolla på oss vad genusmedvetna vi är liksom. Sen springer alla killar till fotbollsplanen och lärare tilltalar sina elever med pronomen dagarna i ända. Genus är ju inte ett ställningstagande vi tar vid ett tillfälle utan det hanldar om att ifrågasätta normer och se beyond könet varje dag. 
 
Vi har faktiskt en läroplan där det klart och tydligt står att vi ska bryta traditionella könsroller, det gäller också luciafirandet. På skolan där jag jobbar kommer en pojke stå som lucia. Det kommer bli vackert, stämningsfullt och inte en enda elev tycker det är något konstigt med det.
 
 

0 thoughts on “Luciaveckan och mina tankar kring ett inkluderande luciatåg

 1. Fast även om luciatåget bestod av män på 20-talet så VAR ju Lucia en kvinna på… ja när det nu var, 400-talet? Så det kan väl vara därifrån slutenheten härstammar? Med det sagt: vi valde våra lucior idag och självklart exkluderades ingen på basis av sitt kön.

  1. Härligt att ni också gjorde så! <3 Mina elever reflekterar på så sätt att hela lucia-grejjen blir som ett skådespel / teater. Och i teater kan en spela roller oavsett kön. Så himla fina är de!

  1. Hej Anonym! Tack för "tatuerings-komplimangen", förstod inte riktigt vad den hade med saken att göra dock? Jag håller mig gärna till kommunal skola och läroplanen där det tydligt beskrivs att vi ska bryta traditionella könsroller! 🙂

 2. Hej Karoline! Bra skrivet!

  Hallå Anonym. Så klassiskt näthatigt av dig att hoppa på någons utseende (tatuering) bara för att du inte håller med. Förhoppningsvis har dina barn fler än dig som uppfostrar dem, att friskolan de går på har en blandning elever från olika kulturer, att det finns barn där som har en mamma och en mamma, en pappa och en pappa eller kanske en pappa som tidigare var mamma.

  Som barn är ingenting konstigt, inte förrän de lär sig av någon äldre att det är det.
  Det är tragiskt att du vägrar låta dina barn se något annat än det du tycker är rätt och jag hoppas innerligt att du inte för över dina depraverade tankar till dem.

 3. När min farbror som är 40år nu gick i 6:e klass så var de bara två pojkar ibklassen. De bodde i en liten by. Så min farbror var tärna och hans klasskompis Lucia, inget konstigt med det.

 4. Helt rätt tänk, alla har rätt att få klä sig som de själva känner sig bekväma i. Vem är vi att dämma när inte personen skadar varken sig själv eller andra? Lucia är till för alla och alla är vi människor oavsett kön.

 5. Bra skrivet! Skönt att höra att det finns lärare som lägger fokus på detta! Det är så konstigt att kön alltid är det som är avgörande. Liksom, ingen påpekar att lucian måste vara italienska, eller att hon faktiskt måste sticka ut sina ögon. Men tjej – det ska hon banne mig vara, annars är det helt skrattretande! Traditioner är ju skapade av oss och kan därför formas och omformas om vi väljer det. 🙂

  (Och du – tänk på att snopp inte är lika med kille!)

 6. Exakt, det är först när någon talar om för barnet att det skall vara något specifikt för att det skall vara rätt som barnet påbörjar sin resa med fördomsfullhet. Barn ser inte det vi vuxna ser, de ser människor.
  PS! Jag blev illa berörd av den anonyma kommentaren här ovan, vilka otäcka beteenden det finns när man har möjlighet att vara anonym.

 7. Helt otroligt bra inlägg! Tycker att alla ska få vara precis det de vill i Luciatåget! Om folk vill se "traditionella" Luciatåg så finns det så gott om dem med vuxna i rollerna så det är ju ingen bristvara direkt 🙂 Bra jobbat av dig och alla de som följer läroplanen och visar barnen att de har alla alternativ och att det är ok att vara som man är 🙂

 8. Denna debatt om könsroller är så tröttsam. Varför ska den ens finnas? Mot att se personer som har en uppgift.
  Tomten tex är en man med skägg, varför kan det inte få vara så bara?
  Vissa saker bara ÄR o borde så få vara. Sen allt det andra Lucia med skägg -känns det ok så… 🙂
  Hela ämnet har tenderat att gå överstyr, kvinnorna vill ha de finare jobben Det skall accepteras -ok, men då det är skit jobb -ja, då orkar de inte inte kan pga nånting.
  Ska det inte vara likadant överallt? Ska det med Lag tvingas in kvinnor på arbetsplatser så borde det väl vara Alla? Inte bara i styrelser tex.
  Ni förstår själv det inte är ätt väg att gå.
  Vi ÄR annorlunda.
  Sen den som vill göra nått som anses tillhöra det andra genuset än det man är född i -varsågod……

  1. Jag tänker att det handlar om att få vara människa, inte vara kön. Att sluta tänka och förvänta oss utifrån könen. Inga fördelar eller nackdelar oavsett kön. Sen tänker jag att det är ännu mer viktigt och finstilt när det handlar om att jobba med barn. Vi ÄR inte olika när vi föds (förutom mellan benen), vi formas av samhället till att BLI olika. Och det är tråkigt tycker jag, för kanske går vi miste om något.

 9. Följer man med i den forskning som tex utforskar hjärnan så vet vi att vi t.om där är olika.
  Vi har olika genetiska förutsättningar.
  Men jag menar att öppna våra sinnen o låt det få bli som var o en själv tycker. Vill de ha en tomtemor istället ok, vill de ha en lucia med skägg ok….
  Eller så kan man få ha o göra som det traditionen har gjort det blivit just en tradition….

  Vi lever i ett fritt land där demokrati råder, rösta om vem som ska vara Lucia -vinnaren får därmed fram träda, med eller utan skägg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *