Kampen mellan kvinna och man

Kampen mellan kvinna och man

 
 
 
”Kampen mellan kvinna och man är ett fantastiskt partyspel! Vem är egentligen bäst – kvinnan eller mannen?”
 
Igår gick vi igenom topplistan för brädspel när Andreas håller fram detta. Jag höll på att tappa hakan, det måste vara ett skämt? Jag roffar åt mig spelet och läser…
 
Detta är alltså en tävling mellan könen med typiska frågor om de motsatta könet som ska besvaras. Frågor om kvinnan som mannen ska svara på är t.ex. ”Vilken BH-storlek är vanligast”? och ”Vilken grönsak tar bort svullnader under ögonen”? Frågor som kvinnan ska svara på handlar istället om motorer och verktyg. I slutet avgörs vilket kön som är bäst. Mannen som får frågor om matlagning och städning eller kvinnan som ska svara på hur man skruvar upp en hylla på väggen. Vad händer om du inte passar in i någon av dessa könsroller då? Antar att du förlorar!?
 
Som lärare jobbar jag varje dag för att få bort dessa normer, att alla ska bli accepterade som de är oavsett kön! Sen kommer detta, som ett slag på käften, något som strävar mot allt jag jobbar för. Spelet är från åtta år och uppåt, vi börjar alltså redan där och tävlar om vilket kön som är bäst och vilka kunskaper som hör till vilket kön. Detta spel förstärker de normativa fördomarna kring kön och skapar en självklar genusproblematik. 
 
Kampen mellan kvinna och man är skapat av Använbart Litet Företag och säljs hos flera av de stora kedjorna så som BR leksaker

0 thoughts on “Kampen mellan kvinna och man

  1. … Ska en åttaåring ha nån aning om båtdelar och hur man tar bort svullnad under ögonen? Wtf?

    Förövrigt en riktigt idiotisk uppfinning… Mår verkligen illa av att det finns såna spel.

  2. Det där spelet är som en fet jäkla käftsmäll och ett liiiiitet litet (tillräckligt stort för att påverka) steg tillbaka. Alla såna här dumheter borde förbjudas bums! Sjukaste jag sett på länge tror jag…

  3. Så skönt att se att det finns fler som reagerat på detta spel! Jag har också vänner som på allvar föreslagit det här spelet vid fester/middagar, som ett kul spel att spela "nu när vi alla är par". Jag blir mållös och lite illamående. Känns som ett dubbelt hån, mot mig som feminist och mig som homosexuell. Tur det finns lärare som dig, som vill förändra och bryta barnen loss från dessa snäva mallar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *