I mitt luciatåg exkluderas ingen!

I mitt luciatåg exkluderas ingen!

Idag är det lucia och många musiklärare har precis som jag övat och planerat detta i flera veckor med eleverna. Jag tycker om traditioner, historia och att ha ett tydligt mål med min undervisning. Jag kan få in många betygsgrundande moment på ett spännande sätt och eleverna tycker det är roligt.
 
Men sen kommer vi till den fantastiska genus-pedagogiken i frågan om lucia. Kan en kille va lucia? Självklart är mitt svar, ingen ska bli bortvald på grund av sitt kön. Ingen ska bli fråntagen rätten till att vara med i lottningen. MEN, oj vad många som inte håller med mig i denna fråga har jag märkt. En del menar att lucia är en tradition och traditionen säger att lucia var en kvinna. Då måste vi också ha en kvinna i vårt luciatåg. Pepparkaksgubbar, pepparkaksgummor, tomtar och tomteflickor diskuteras som aldrig förr och jag frågar mig bara; varför GÖR vi kön av allt detta? Måste en pepparkaka ha ett kön?
 
En annan härlig och fräsch kommentar till varför vi inte ska ha en pojke som lucia är; ”Nej men alltså vi vill ha ett seriöst luciatåg. Inget spex”. Ja just, förlåt mig, spexet sitter ju i snoppen. Glömde det. 
 
Sen finns det många som klappar sig själv på axeln av just den anledningen att de har valt en pojke till lucia. Wohoo, kolla på oss vad genusmedvetna vi är liksom. Sen springer alla killar till fotbollsplanen och lärare tilltalar sina elever med pronomen dagarna i ända. Genus är ju inte ett ställningstagande vi tar vid ett tillfälle utan det hanldar om att ifrågasätta normer och se beyond könet varje dag.
 
Ja, och här jobbar vi med barn! Vi arrangerar detta för deras skull, eller?
 
Min kompis Lisa skriver om detta på ett väldigt bra sätt här!

0 thoughts on “I mitt luciatåg exkluderas ingen!

  1. Underbart att det finns lärare som du! Precis den klokheten och medvetenheten vill jag att lärarna till mina framtida barn ska ha. Heja!

  2. Ett argument som du ytterliggare kan använda dig av är ju att det i svensk tradition ofta var unga män som gick runt och sjöng på lusse-natten för att försöka samla in några få slantar till sina studier. Det är från denna tradition själva Luciafirandet med att gå i Luciatåg och sjunga senare blivit kopplat till helgonet Lucia.

  3. Jaa håller med! Lucia är ju dessutom show och maskerad liksom det är ju en karaktär en flreställer när en är utklädd så det känns ju lite typ som att jag på halloween inte skulle få vara Dracula för att det var en han i traditionen:0

  4. Jaa håller med! Lucia är ju dessutom show och maskerad liksom det är ju en karaktär en flreställer när en är utklädd så det känns ju lite typ som att jag på halloween inte skulle få vara Dracula för att det var en han i traditionen:0

  5. Håller verkligen med! Tänk om alla lärare (och alla människor för den delen) kunde se på detta med dina ögon. Min lillebror skulle ha varit lucia i år, förmodligen Björnas första 😉 Men luciakronan passade inte så det blev inget, snopet.

  6. Den hade passat tidigare, men i kyrkan knappt en timme innan uppträdandet, då passade den tydligen inte längre, knepigt! Haha ja, finaste lillebror. Fast tror Robin inte hade tagit det så seriöst faktiskt, ville nog mest göra det som en kul grej, men ändå! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *