JUL med vegetariska köttbullar och rullrån

JUL med vegetariska köttbullar och rullrån

 
Lite så här ser det ut här hemma idag! Hundar, julgran, gamla kokböcker från 40-talet och rullrånsjärn! Här kommer två utlovade recept, ett på mina bästa veg-köttbullar och ett på vår släkts recept på rullrån som använts i mååånga år!
 
Vegetariska jul-köttbullar:

1 paket tinad quornfärs, upptinad
1 röd lök
0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
1 paket färskost (inte light)
1 ägg
1 msk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 mask stark senap
1 tsk kanel
1 tsk kryddpeppad
0,5 tsk ingefära
 
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, låt stå en stund. Finhacka löken och blanda den i resten ev ingredienserna. Rulla fina små bullar och stek på medelvärme i smör.
 
Rullrån:

1 kkp (kaffekopp) smält smör (ca 150 gr)
1 kkp vatten
1 kkp socker
1 kkp mjöl
1 kkp potatismjöl
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
 
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda de andra torra ingredienserna i en annan bunke och rör om så att allt blandar sig. Rör i hop de båda bunkarnas innehåll och rör till sist ner smörent som svalna en stund. Ha laggen glödhet och häll i ca 2 msk smet, vänd ganska direkt. Sedan rullar man ihop plätten snabbt som attans medans den fortfarande är varm. OBS, var beredd på lättare brännskador på händerna, det är värt mödan!
 
 
 

0 thoughts on “JUL med vegetariska köttbullar och rullrån

  1. Kul med nytt recept på vegobullar! Jag brukar göra mandelfrikadeller och det är också riktigt gott, med mandel, ströbröd, ost och lök i. Men i år bidde det inget för jag har jobbat idag… Hoppas du hade en härlig dag!

  2. Åh, ett sånt järn har jag letat efter! Här i Norge kallas det krumkaker och är obligatoriskt vid jul! Blir väl att man går och köper ett nytt elektriskt. blev dom bra föresten? Här har vi såna smarta "träklämmor" så man kan göra strutar av som, som blir som rån.
    Hoppas du haft en fantastisk jul! Bara att ladda upp inför nyår nu! God fortsättning!

  3. Åh, ett sånt järn har jag letat efter! Här i Norge kallas det krumkaker och är obligatoriskt vid jul! Blir väl att man går och köper ett nytt elektriskt. blev dom bra föresten? Här har vi såna smarta "träklämmor" så man kan göra strutar av som, som blir som rån.
    Hoppas du haft en fantastisk jul! Bara att ladda upp inför nyår nu! God fortsättning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *