Pälsindustrin.

Pälsindustrin.


Ok, snygga tjejer men hur tusan kan de ha detdär på sig?

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. I Sverige är det minkar och chinchillor som föds upp. De lever sina korta liv i små burar för att sedan gasas ihjäl eller dödas med elstötar. Större delen av den svenskproducerade pälsen går på export, medan den päls som säljs i Sverige i sin tur är importerad. Importen sker främst från Asien, som även säljer hund- och kattpäls under falsk beteckning. Det säljs även päls från ett okänt antal vilda djur, som fångats i fällor och dött en mycket smärtsam död.

Den hellånga pälsen ser man idag inte så ofta som förr, och det är naturligtvis ett steg framåt. Tyvärr vägs denna minskning upp av en ökad försäljning av pälsdetaljer på jackor, mössor, stövlar, leksaker och andra produkter. För djuren rör det sig inte om några detaljer, utan det handlar om deras liv. Djurens Rätt arbetar för att djuren ska få behålla sina pälsar, och att pälsfarmning och annan pälsproduktion ska förbjudas. Djur är inte kläder!

Från Djurensrätt.se

0 thoughts on “Pälsindustrin.

 1. jag känner mig så tveksam dessa dagar. Jag menar, jag har alltid varit emot päls och tänker aldrig sätta på mig en. Men samtidigt har jag på mig en skinnjacka? Hur ska man resonera i det fallet?

  kramkalas

 2. Jag är lite smått insatt i pälsindustrin och jag tycker att det är hemskt att de frivilligt tar på sig päls. Jag praktiserar på en 2nd hand butik och min handledare får in vidriga minkar som man hänger runt halsen och hartassar till sjalar. Ja du fattar. För det första förstår jag inte hur man ens tycker att det är snyggt.

  Men nu till det jag egentligen ville säga, Kate Hudson är väl insatt i djurrätt så jag tror inte att hon har en äkta päls på sig. Fast jag kanske missminner mig också,men jag har för mig att hon är det.

 3. man frågar sig; "äter jag kött kan jag väl ha päls?" och "använder jag skinnjacka kan jag då använda päls?". sjukt svåra frågor där man måste vara riktigt insatt för att få någorlunda bra svar i överhuvudtaget.

  eftersom jag känner karoline utan och innan kan jag meddela att tjejen (till 99%) bara använder fusk-skinn och är fullständig vegetarian. men det är svårt att vara helt pk i sådana här sammanhang. dessutom kan vi samtidigt ställa oss frågan; "vem gjorde egentligen min bomullsklänning?". vi vet så jäkla lite om allt i den här "mode"-industrin så vi egentligen inte har särskilt mycket att säga till om alls.

  men att i varje fall försöka förbättra, ta upp och att skänka en tanke åt detta är så himla bra.

  puss på dig karran. du är fin.

 4. Ja, bra inlägg.Är själv vegetarian, har aldrig haft en päls/skinnjacka eller något sådant och har inga planer på att ha det. Men sen är det ju som Kristina säger, svårt att veta om det jag istället bär tillverkas av barn..

 5. jag måste lägga till att jag aldrig riktigt förstått varför det ska vara helt okej med fuskgrejer heller. är inte det lite dubbelmoral? lite som att vara emot att våldta spädbarn men ändå ha ett realistiskt spädbarn i plast hemma som man sätter på på kvällskvisten. för det är ju inget riktigt barn, så det är helt okej… extrem jämförelse jag vet, men det är något att tänka på tror jag!

 6. Till extremist: ett annat sätt att se på det är att "fuskindustrin" är något posititivt då den på sikt kanske kan komma att ersätta den industri som idag lever på bekostnad av djuren. Flera designers idag tar offentligt avstånd från både äkta skinn och päls, Stella McCartney exempelvis, vilket skapar opinion och bla bla. Jag ser därför inte hur det kan vara negativt att substituten får mer uppmärksamhet. Hursomhelst svår diskussion som nämnts, det är inte bara djuren som får lida av våra konsumtionsvanor.

  Tänkt egentligen bara säga att din blogg är mysig Karoline och att jag tittar in då och då ; ) Hoppas du har det lika bra som det verkar i Piteå.

  Kram!

 7. jag menar inte att det är negativt med en industri som producerar substitut. just för djurens skull är det bara bra. men det är ändå konstigt att folk som bryr sig om djur vill ha på sig något som liknar dött djur. och typ äta quorn-färs som ska smaka (döda djur) kött. det var mest dubbelmoralen jag tänkte på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *